Австрийската награда за човечност беше връчена тази година на Красимира Димова. Дотираният с 8000 евро приз българката раздели със сдружението “Фобис”. Церемонията бе в Клагенфурт, област Каринтия, в събота.

 

Димова, която от 20 г. живее и работи в Сейнт Якоб, помага на стари и болни, на хора с увреждания и на сираци в България. “Красимира Димова съгради мост между Каринтия и България”, каза областният управител на Каринтия Герхард Дьорфлер, преди да й връчи наградата.

Хуманитарната дейност на Димова е в полза на съгражданите й от Априлци. “Много от сънародниците ми живеят в отдалечени стопанства и цяла зима се хранят само с картофи. Те се намират на 1000 км от Каринтия, но условията на живот са несравними. Пенсионерите имат на месец по 50 евро”, разказва Димова пред в. “Клайне цайтунг”. Тя признава, че награждаването е “най-хубавия момент в живота ми”.

Австрийската област Каринтия сега отличи 62-годишната българка, но стартът й тук не е бил лек. Преди две десетилетия, когато идва в новата си родина, Димова трябвало да вземе заем, за да плаща медикаментите на тежко болната си дъщеря. Днес тя е на 40 г. и е напълно здрава.

За да изкарва прехраната си, Димова почнала работа като терапевт в Сейнт Якоб. С годините спечелила поддръжници на каузата си и днес за Априлци събират пари и децата, продавайки старите си играчки. Силке Айхингер пък всеки ноември си взема отпуск, за да приготви 250 кг коледни сладки. Средствата от продажбата им са за хората от Априлци. През годините с помощ от Каринтия там са изградени нов дом за възрастни хора, модернизиран е домът за сираци, обновена е църквата. Димова редовно пътува за родното си място и раздава храна и хигиенни продукти. Тя не може да забрави думите на възрастен мъж: “За мен не е важна храната, хубаво е да видя че стъпки в снега водят към моята къща.”

28 личности и организации досега са получили наградата за човечност на Австрия. Тя се дава всяка година.