На 4 юни в кв. Острец от 16.00 часа пред сградата на читалище Бъдеще ше се открие барелеф на Иван Балсамаджиев изработен от Куню Желев . От 17 часа в салона на читалище бъдеще ще започне празнична програма с водещ Стефан Рядков, ще участват – Звезделин Минков, Николай Атанасов, Гоерги Генов, Мария Марковска, Христо Младенов, Илияна Илиева.

Идеята на организаторите е в този ден да се постави началото на ежегоден Летен празник на шоуто и имитацията „Иван Балсамаджиев “ в Априлци, в който възможност за изява да получават както млади, така и утвърдени таланти в тази област. Организатори:Община Априлци,  Сдружение с нестопанска цел Тур Клуб РеМарк, Читалище Бъдеще – Априлци.

Актьорът Иван Балсамаджиев е роден на 19 февруари 1953 г. в Троян. През 1977 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ актьорско майсторство в класа на проф. Енчо Халачев. Работил е в Драматичния театър във Видин и в Перник. От 1985 г. до 1991 г. се изявява на сцената на Нов драматичен театър „Сълза и смях“ в София.

На сцената е изиграл над 70 роли. Играе в постановките: „Писмата“, „Напразни усиля на любовта“, „Девета симфония“, „Тартюф“, „Опит за летене“, „Онова нещо“ „Странната мисис Севидж“ и др.

Едни от незабравимите му роли са във филмите: „Лавина“, „Дишай човече“, „Човек в космоса“ и „Катина“.

Бил е водещ на предавания по телевизията, сред които „Неделен експрес“, „Час по всичко“, „С бъклица и дрян“, „Вариант-М“ и др. Автор и водещ на концерти, вариететни програми, карнавали и конкурси. Изиграл е хиляди скечове, с които се превърна в един от любимците на публиката.

Автор е на автобиографичната книга „Борбата със Злото в мен“, която по-късно поставя в Сатиричния театър, „Сълза и смях“ и театри в провинцията.

Умира през 2010 г.

източник БЪЛГАРСКА ХОТЕЛИЕРСКА И РЕСТОРАНТЬОРСКА АСОЦИАЦИЯ