Киряк и Юлита- празник за плодородие и берекет се организира всяка година в кв .Острец , град Априлци от НЧ „Бъдеще 1894“ .

Празникът се открива с водосвет за плодородие и берекет,  и се раздава курбан чорба.

Св .Киряк и Юлита са част от трите поредни християнски празника Св .Кирик и Св. Юлита честван на (15 юли), Св. Мъченица Юлия (16 юли) и Св.Марина (17 юли). са приети според традициите като най-горещите дни на лятото или Горещниците.
Св. Юлита била от рода на римски царе. Тя живеела. като вдовица с единствения си тригодишен син Кирик в гр. Икония, обаст Ликаония. Посветила се на вярата в Христа, кръстила сина си и го научила на вяра и молитва По време на голямото гонение на християните, майката и синът й били заловени. Управителят се опитал да погали Кирик по главичката, но детето отвърнало глава и извикало: „Аз съм християнин, пусни ме при мама!“ И започнал да драска управителя с ръчичките си, като отвръщал лице от него. Управителят се ядосал и блъснл Киряк. Детето паднало, ударило главичата си по каменните стъпала, обагрило мястото с кръвта си и предало Богу дух. Майката. Юлита се изпълнила с радост и поблагодарила на Бога, загдето нейният син се удостоил с мъченически венец. След много мъки и Юлита била посечена с меч в 304 г.
Св. Мъченица Юлия била родом от Картаген. Произхождала от бележит род. Родителите й били християни. От тях тя получила добро християнско възпитание. След превземането на Картаген от персийците, малката Юлия попаднала между пленените.. Тя била купена от един търговец, който бил езичник от Сирия и много настоявал тя да се откаже от християнската вяра. По време на голям езически празник, на остров Корсика, където присъствала заедно с тъговеца, Юлия не взела участие в поклонението на езическите идоли. Жителите на острова се разгневили. Юлия била подложена на страшни изтезания. Накрая била разпъната на кръст. Това се случило през ІV век
Честването на тези три празника у нас е свързано с борбата на хората с градушките. Според традицията и вярванията, за най-горещ се приема първият или последният ден. Съгласно трaдициите по време на горещниците се гадае какво ще бъде времето през зимата и по специално през трите зимни месеца. Ако през първия Горещник слънцето пече силно, месец януари ще бъде топъл и дъждовен. 

3JG5C3PDR3MJ