Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков дарява 7 икони на новоселския манастир в Априлци, съобщиха от Националния исторически музей.

Дянков е поръчал в Националния исторически музей 7 икони за параклиса „Св. Иван Рилски“, издигнат през Възраждането в двора на Новоселския манастир в гр. Априлци. Иконите ще бъдат платени с лични средства. Параклисът е известен с това, че през Априлското въстание в него по безчовечен начин са заклани 8-те монахини на манастира, както и 3-ма други българи от обслугата на манастира.

Тогава са били унищожени и старинните икони на параклиса. Неотдавна монахините от манастира бяха обявени за светци заедно с Баташките мъченици. С отпуснатите по този повод пари от Светия синод беше реставриран параклиса и дърворезбения иконостас на параклиса, но за икони парите не са стигнали.
Историята на сем. Дянкови по един странен начин е свързана с историята на този манастир. Прабаба му е била монахиня в този манастир, но е избягнала като по чудо съдбата на останалите сестри. Тя е била грабната от прадядо му и е станала негова жена няколко месеца преди трагедията на Априлското въстание. За да изкупи „греха“ си прадядо му е подарил обширни земи на манастира, които сега Манастирското настоятелство се опитва да си върне.
Манастирската църква също е обновена и ще бъде осветена на 24 декември сутринта тази година. Известна е с фреските си на българските светци Св. св. Кирил и Методий, Св. Цар Борис кръстител, Св. Климент и Наум Охридски и Св. Сава, Св. Гораст и Св. Ангеларий. Те също ще бъдат реставрирани през летния сезон от Националния исторически музей. /БГНЕС /