Обект на религиозния туризъм са:

Девически манастир „Света Троица“ град Априлци

Девически манастир "Света Троица"

Девически манастир „Света Троица“ в квартал „Ново село“ на град Априлци. Основан е през 1830 г. като семеен манастир.

Храм „Свети великомъченик Георги Победоносец“, гр. Априлци

Храм-Паметникът “Св. вмчк. Георги Победоносец” е построен в памет на загиналите в Априлското въстание през 1876 г. /2-11 май/ 142 въстанници. Храмът е построен с държавни средства по изричното настояване на Радион Йосифов поборник и въстанник, със съдействието на кмета Георги Тодоров Бояджиев, свещ. Петко поп Петров Барбалов, хаджи Михо Радев, Георги поп Петров Горненски и цялата общественост на с. Ново село. Правителството на Стефан Стамболов /1887-1895 г./ отпуска 15000 златни лева за строежа на храма, който започва през 1895 г.

Църква „Света Петка Параскева“ в кв. Ново село град Априлци

Гробищната църква „Света Петка Параскева“ в кв. Ново село град Априлци е паметник на културата с национално значение. Построяването на църквата се отнася към епохата на ранното Възраждане, някъде около 1814 г. 

Църква „Свети Никола“ село Кръвеник

На 6 км от град Априлци в посока град Габрово се намира село Кръвеник център на Априлското въстание през 1876г.

Църквата Свети Никола. Тя е построена върху основите на старата, еднокорабна и бекуполна църква. По време на Априлското въстание тя била опожарена, а през 1913 г. земетресение унищожило стените й. През 1913 и 1914 г. хората от селото решили да построят нова църква. И до днес Свети Никола се издига на най- високото място в Кръвеник и впечатлява с внушителния си вид. Църквата е каменна, с два купола. Иконите на олтара са дело на майстор от Ново село /сега квартал на град Априлци/. Храмовият празник и празника на село Кръвеник е на 9 май.

Църква „Архангел Михаил“ с. Скандалото

Църквата „Архангел Михаил“ в село Скандалото – построена 1870г. Намира се на 5 км. от град Априлци.
Отличава се с оригинални стенописи, интересни каменни фигури по външната стена на църквата. Вътрешно църквата е с формата на трикорабна базилика, а от вън има рядко срещаните каменни барелефи.