Преди 1900 година е била изпол­звана и следната рецепта за билкова ракия с лечебни свойства

В 1850 грама сливова ракия се накисват 2-3 стръ­ка пелин, цвят от дюля, вишна, слива, круша, ябълка,орех, череша, глог, шипка; листа от дрян, орех, леска, вишна; стръкче божо дърво; мащерка, борови връхче­та, листа от див и питомен джоджен, градинска чуб­рица, волски .език; корени от сладка папрат; дивисил, маточина, дива теменужка, кантарион, целина; розов цвят, равнец; подбел, конска опашка, дери вол; цвят от бял трън, магарешки трън; листа и плодове от малини; листа и кори от лимон; цвят от бъз или свирчовина; динче, листа от черница,  2-3 стръка или чесънчета бял лук; кошурина и тинтява. (Днес някои от имената на билките са непознати.)

От всяка билка се взема по една щипка. Съдът с ракията и билките се оставя на слънце. След 10-15 дни може да се пие по една лъжица преди ядене. Когато ракията намалее с 250 грама се долива нoвa и лечени­ето продължава.

Нерядко бутилираната ракия, която се предлага за билкова, е обикновена или отлежала сливова или пло­ дова, като в шишето, по-скоро за радост на очите, е поставен стрък риган.

Видът става търговски и прив­лича клиентите.