ЧИТАЛИЩЕ „БЪДЕЩЕ“ KB. ОСТРЕЦ

Читалище „Бъдеще“ води своето начало от 1894 година.

През 1928г група ентусиасти се събират в дома на Петко Гамейски и създават читалищен съвет. Оттук тръгват към света такива имена като Кую Куев – професор по старобългарска литература, световно известен учен. Тодор Събев – професор по богословие и представител на БПЦ в Женева, Христо Ковачев -режисьор – документалист, учители, лекари, инженери, агрономи.

През 1978 г. читалището празнува 50-годишен юбилей, наградено е с орден „Кирил и Методий“ – II степен.

От 1981 г. до 1989 г. взема участие в Националния събор за народно творчество в Копривщица за автентичен обичай и индивидуално изпълнение на Марин Тотев – кавал. Три пъти е награждавано със сребърни медали. Лауреат е от окръжни прегледи, носител на грамоти и медали.

Прекрасни празници за Острец са 22-ри март и „Киряк и Олита“, който се провежда последната събота от юли. Тогава тук пристигат хора и от съседните селища. Представят изпълнения хоровите състави, танцовият състав на децата, понякога каним гости – известни артисти или танцовия състав от Севлиево, чийто ръководител е Петър Банков, с който се гордеем.

Голяма придобивка за читалище „Бъдеще“ и квартала е Балкански събор на българската песен. Основоположник и създател на събора е Руси Бозмаров. Водещ за тези години – Иван Балсамаджиев. Гордост за читалищната дейност е разнообразието от форми – Обединен хор „Априлци“, Група за стари градски песни, Мъжка вокална група, Македонска вокална група – всички с художествен ръководител Нина Бозмарова, Женска вокална група „Българка“ с художествен ръководител Мишо Бъжев, туристическа група, постоянна изложба на занаятите, изложба от картини.

Телефон 06958/ 2179 e-mail  chitaliste_budeshte@mail.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.