Почивна база в Априлци залага на нестандартни технологии

До 73% от енергия годишно ще пести почивна базав местността Пиперките на територията на община Априлци.
Това ще стане възможно с нестандартен начин на отопление и охлаждане и заложените по проект в сградата подово отопление и охлаждане на битови помещения, термо-помпена инсталация „земя-вода“, високотехнологични вентилационни инсталации, слънчева система за битова гореща вода.

 

Обектът е изцяло ново строителство и представлява стоманобетонова двуетажна сграда с плосък покрив и сутерен с обща разгъната застроена площ 1090 кв.м. Проектът е на водещото архитектурно бюро „Иво Петров архитекти“ с ръководител на колектива арх. Иво Петров. Проектант по част „Архитектурна“ е арх. Ина Ковачева. Инвеститор е „Адонай“ АД.

 

Сградата е свободно стояща, разположена е в североизточната част на имота. Към нея са обособени два входа – единият е главен, а другият е второстепенен – за обслужващ персонал. Вертикалната комуникация е ситуирана като център на архитектурната композиция в североизточната част на сградата.

В сутерена са проектирани подземен гараж с шест паркоместа, хидромасаж с душове и сауна, видеонаблюдение, транжорна и технически помещения за ОВК и ВиК инсталации, ски и градински инвентар. На първия етаж са обособени стая за персонала с необходимите обслужващи помещения, кухня, трапезария, дневна и зала за билярд. Вторият етаж е зает от един кухненски бокс и пет броя спални помещения, всяко от които със санитарни помещения.

Предвид избрания от възложителя нестандартен начин на отопление и охлаждане за външните ограждащи конструкции на сградата са изчислени и предвидени усилени спрямо действащите нормативи изолации. Външните стени например се изолират с 5 см стиропор и 15 см минерална вата. Част „Енергийна ефективност“ е предмет на отделен проект, разработен от инж. Искрен Йотов.

Ако по действащите нормативи за енергия за отопление, вентилация, битова гореща вода, вентилация разходът за тази сграда е 63 800 киловатчаса, със заложените проектни съоръжения тази консумация ще падне на 17 200 киловатчаса енергия, сочат направените разчети. Това е почти два пъти по-добро от най-високия енергиен клас по наредбата за енергийни характеристики на сгради в България, казва инж. Йотов.

В битовите помещенията на сградата е проектирано водно подово отопление и охлаждане. Разработката е направена с програмен продукт и материали на фирма „Рехау“. Вентилационни инсталации са предвидени в подземния гараж, в санитарните помещения, в помещенията за хидромасаж и спални помещения.

Проектираната инсталация за добив на битова гореща вода от слънчеви колектори е с възможност да удовлетвори потребностите на 10-15 потребители. Тя включва седем вакуумно-тръбни колектора със 140 тръби и обща площ 19 кв.м, дигитален терморегулатор, соларна станция с помпа, бърз обезвъздушител, топлоносеща течност, разширителен съд с обем 50 л, комбиниран бойлер 1000 литра с тръбна серпентина, медни тръби ф42х1.5 мм и ф35х1 мм и фасонни части за връзки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.