НД „Традиция“ кани ученици от Троян за исторически възстановки в Априлци

Оптиспринт

Учители от СОУ „Васил Левски”, заедно с колеги от други училища от Троян, се събраха на кръгла маса по покана на Националното дружество „Традиция” и Военния клуб. Това стана в понеделник, 12-ти декември във фоайето на Клуба, чийто управител Васил Кукенски бе сред инициаторите и организаторите на срещата.

Темата на разговор е била патриотичното възпитание на учениците в Троян. Целта бе да се установи контакт чрез учителите между троянските деца и националното дружество „Традиция” и по-конкретно с неговия регионален клон в Априлци. Управител на регионалната организация е Христо Калистерски, който запозна присъстващите с програмата на Дружеството за предстоящата 2012 година. Той обясни, че неговата дейност е свързана главно с възстановки на исторически събития, в които учениците могат да бъдат включени. Заместник-управителят на организацията, кап. Дочо Николов, също набеляза конкретни дати и събития, които предстои да бъдат реализирани и в които могат да участват деца.

Учителите и директорите на училища приеха идеята за работа с дружество „Традиция” и потвърдиха, че това би било изключително полезно за патриотичното възпитание на подрастващото поколение.

Първата инициатива, която учителите и представителите на военно-патриотичните организации предприеха, бе обявяването на конкурс за есе и рисунка на тема „Бележита историческа личност от Троянския край”. В конкурса могат да участват ученици от 1-ви до 12-ти клас, чиито творби ще бъдат класирани в три възрастови групи: 1-4 клас, 5-8 клас, 9-12 клас. Есетата и рисунките може да бъдат предавани във Военния клуб в Троян, както и директно на преподавателите по история или по български език и литература. Крайният срок за участие в конкурса е 31 януари 2012 г.

Ралица Бенчева

оптиспринт троян

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.