Канонизираха светците на Ново село и Батак!

Българската православна църква канонизира мъчениците от Батак и Ново село, загинали за православната вяра през 1876 година. Паметта на новомъчениците от Батак ще се почита на 17 май, а денят ще се нарича Събор на Баташките мъченици. Паметта на новомъчениците от новоселския манастир „Света Троица” в град Априлци ще се почита на 9 май. От днес за тези мъченици ще се служат не заупокойни молитви, а молебени за тяхното застъпничество. Това са около 4000 – 5000 българи, загинали в Батак през 1876 г., и около 700 души, загинали във въстанието в Ново село, Батошево и Кръвеник и околностите на Априлци същата година.

Канонизацията беше извършена от Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, в съслужение с духовници от Българската православна църква, предаде „Фокус“. На службата присъстваха много от митрополитите на Българската православна църква, представители на Духовните семинарии, на Светия Синод, свещеници. Игуменът на Зографския манастир Архимандрит Амвросий също присъства в храм „Свети Александър Невски”. Лично Патриарх Максим освети икони с изображения на мъчениците. Иконите бяха поръсени със Светена вода. Хората в храма пък бяха благословени. На канонизацията присъстваха и президентът Георги Първанов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепрезидентът Ангел Марин, кметът на София Йорданка Фандъкова, политици и граждани.

Историята е запазила само някои от имената на мъчениците от Батак – зверски убитите местни свещеници Петър и Нейчо, великомъченикът Трендафил Тошев, както и Иван, Илия и други. Сред известните имена на Новоселските мъченици са тези на двамата свещеници – Никола Барбулов и Георги Дългодрейски, на седем монахини и на една мирянка.

Иконите бяха изнесени от храма и се извърши литийно шествие около него.

С това приключи църковната служба, която продължи близо два часа и половина. Иконата на Светите Новоселски мъченици ще остане в храм „Св. Александър Невски” до 15 часа днес, когато ще отпътува за град Априлци и там ще бъде тържествено посрещната. Иконата на Светите Баташки новомъченици ще остане в храма до 16.00 часа, когато ще отпътува за Пловдив и ще бъде тържествено посрещната.

/dnes.dir.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.