Правителството разреши в сряда на “Български пощи” да продаде на търг още 15 свои имота, сред които и почивни станции в курортни градчета. През август пощите получиха зелена светлина за продажбата на 20 апартамента на свои служители. Разрешението на Министерски съвет е необходимо, защото държавното дружество „Български пощи” не може да продава имущество без акт на собственика си.

Сградите на пощите са в София, Варна, Бургас, Враца, Несебър, Ямбол, Благоевград, Априлци и др. Някои от тях са почивни бази (Априлци, Несебър), други са недовършени, морално остарели и ненужни строежи.

„За ремонта и поддръжката им са необходими инвестиции, които „Български пощи“ не може да осигури“, се казва в прессъобщението на Министерския съвет. “Увеличава се броят на сградите, които стават негодни за ползване и са потенциално опасни, като в тази връзка общините издават заповеди за премахването им, което по закон става за сметка на собственика”, мотивират се още от правителството. От пощите обясниха, че въпросните имоти генерират само разходи за данъци и такси, както и за охрана и не носят приходи.

“Същевременно през настоящата година се задълбочава тенденцията на влошаване на финансовото състояние на дружеството и е в негов интерес да се разпореди възмездно с активи, които не са необходими за дейността му. Чрез продажбата дружеството ще реализира приходи, в резултат на което ще подобри финансовото си състояние”, се казва в съобщението.

Правителството предвиждаше да извади “Български пощи” от забранителния списък за приватизация и да търси частен инвеститор за съживяването на дружеството, но се отказа заради общественото недоволство.

 

mediapool.bg