Априлци се намира в слънчева котловина на Стара планина

Снимки от Априлци


априлци-7
Снимки от...
априлци-7...

Красимира Димова с награда за човечност

Оценете статията
(0 оценки)
Красимира Димова при награждаването за човечност Красимира Димова при награждаването за човечност

Австрийската награда за човечност беше връчена тази година на Красимира Димова. Дотираният с 8000 евро приз българката раздели със сдружението “Фобис”. Церемонията бе в Клагенфурт, област Каринтия, в събота.

 

Димова, която от 20 г. живее и работи в Сейнт Якоб, помага на стари и болни, на хора с увреждания и на сираци в България. “Красимира Димова съгради мост между Каринтия и България”, каза областният управител на Каринтия Герхард Дьорфлер, преди да й връчи наградата.

Хуманитарната дейност на Димова е в полза на съгражданите й от Априлци. “Много от сънародниците ми живеят в отдалечени стопанства и цяла зима се хранят само с картофи. Те се намират на 1000 км от Каринтия, но условията на живот са несравними. Пенсионерите имат на месец по 50 евро”, разказва Димова пред в. “Клайне цайтунг”. Тя признава, че награждаването е “най-хубавия момент в живота ми”.

Австрийската област Каринтия сега отличи 62-годишната българка, но стартът й тук не е бил лек. Преди две десетилетия, когато идва в новата си родина, Димова трябвало да вземе заем, за да плаща медикаментите на тежко болната си дъщеря. Днес тя е на 40 г. и е напълно здрава.

За да изкарва прехраната си, Димова почнала работа като терапевт в Сейнт Якоб. С годините спечелила поддръжници на каузата си и днес за Априлци събират пари и децата, продавайки старите си играчки. Силке Айхингер пък всеки ноември си взема отпуск, за да приготви 250 кг коледни сладки. Средствата от продажбата им са за хората от Априлци. През годините с помощ от Каринтия там са изградени нов дом за възрастни хора, модернизиран е домът за сираци, обновена е църквата. Димова редовно пътува за родното си място и раздава храна и хигиенни продукти. Тя не може да забрави думите на възрастен мъж: “За мен не е важна храната, хубаво е да видя че стъпки в снега водят към моята къща.”

28 личности и организации досега са получили наградата за човечност на Австрия. Тя се дава всяка година.

 


Априлци.net