Априлци се намира в слънчева котловина на Стара планина

Снимки от Априлци


априлци-8
Снимки от...
априлци-8...

Най-голямата хижа в Стара планина - "Плевен", навърши 40 години.

Оценете статията
(0 оценки)
До хижата се стига с автомобил от Априлци До хижата се стига с автомобил от Априлци

Хижа Плевен стана на 40 години! Това съобщи председателят на туристическото дружество "Кайлъшка долина" в Плевен Христо Недялков. Сградата е построена по проект на плевенския архитект Иван Стефанов от 1967 до 1971 г. от Строителни войски със средства, осигурени от тогавашния Окръжен народен съвет в Плевен, от Окръжния и Централния съвети на БТС, допълни Недялков.

Новият ски-сезон не е открит, защото още няма сняг, каза управителят Динка Боева. Хижата разполага с три ски-писти. Едната е за деца и начинаещи, които искат да се учат да карат ски, разполагаща с бейби-влек. Ски-влек има голямата писта - около 800 м, която е с допълнителен ръкав. На практика това са две писти - по-стръмна и по-полегата, поясни Боева. Тя уточни, че разполагат със ски машина, с която в активния ски-сезон всекидневно обработват пистите. Имат и ски-гардероб. Могат да приемат до 130 туристи - в два апартамента, 18 двойни стаи, а останалите - за по четири, пет или шест души. Традиционно има туристи, които посрещат Новата година, осигуряват им специално тържество.

До хижата се стига с автомобил от Априлци, през квартал Видима до ВЕЦ-Видима. След около четири километра и половина се достига товарна въжена линия, с която се извозва багажът до хижата. На мястото има платен, охраняем паркинг, а пътят до него се почиства редовно, твърди Боева. Оттам, когато няма сняг, за достигане на хижата за около 1,5-2 часа се ползва по-полегатата екопътека.

При сняг тя не е подходяща, защото се образуват непроходими и лавиноопасни участъци, предупреди Боева. Тогава се ползват другите две по-стръмни пътеки. По тях се стига за 1-1,5 часа. От хижата не организират екскурзии до връх Ботев, но маршрутът е ясен, пътеките - почистени и няма начин човек да се загуби, смята Боева. Пътешествието до върха е 4-5 часа в едната посока с почивките.

източник: БТА

Априлци.net