Априлци се намира в слънчева котловина на Стара планина

Снимки от Априлци


априлци
Снимки от...
априлци...

Времето в Априлци

х.Плевен WEBCAM

Хижа Плевен - виж на живо

Сирни заговезни

Оценете статията
(0 оценки)
Днес е Сирни заговезни и е ден за прошка и уважение към семейството. Понякога е трудно, понякога грешим, понякога не сме на правилното място, когато близките ни имат нужда от нас и нашата подкрепа, думи и разбиране … понякога може да сбъркаме, може да изречем неправилна дума… затова има такъв ден да простим, а утре е чистия понеделник за да  продължим по-чисти и малко по-добри..
 

 

Наричат го още Сирница или прошка и се отбелязва седем седмици преди Великден. Обичаите и вярванията, свързани с него, предхождат великденския пост.

В навечерието на сирница целият род се събира в дома на най-възрастните. Нарежда се празнична трапеза, на която се слагат само постни ястия, баница, сирене, варени яйца и бяла халва. Домакинята задължително приготвя обреден хляб с мая. Преди вечерята трапезата се прекадява от най-възрастната жена в рода. От него всеки хапва залък, натопен във вино, за здраве. След тържествената вечеря започва най-веселата част на празника. Стопанката връзва на вълнен конец, закачен на тавана, последователно бяло яйце и парченце бяла халва. Обичаят се нарича ласкане. Около софрата сядат на колене всички деца, с ръце зад гърба. Стопанката залюлява яйцето, а малките се стремят да го захапят само с уста. Това се повтаря и с бялата халва. Старо поверие е, че този който успее да захапе яйцето или халвата – ще е здрав и късметлия през годината. След това вълненият конец се изгоря и пепелта, заедно с черупките на яйцата, се пазят като лек против някои болести по хората и животните. Преди да си тръгве младите искат прошка от своите по-възрастни родители и близки. А мъжете в семейството излизат на двора и гърмят с пушки, за да оповестят началото на поста.

Със Сирни заговезни е свързан и обичаят палене на сирнишки огньове -УРУГЛЬОВИЦИ.

Рано сутринта децата и младежите ходят на малки групи да събират клони. Те ги натрупат около висок кол, на най- високите места около селото, като се надпреварват кой ще направи най-високата клада. Вечерта след залез слънце всички клади се запалват. Около тях се събират и млади и стари. Играят около ритуалния огън и го прескачат по три пъти, за здраве за хората и добитъка, за да не бие градушка по лозята и градините, за здрава и плодовите година.

Видео от кв.  Видима гр. Априлци - Сирни заговезни палене на уругьовици.

Априлци.net