Априлци се намира в слънчева котловина на Стара планина

Снимки от Априлци


априлци-11
Снимки от...
априлци-1...

Новини и събития от град Априлци

На 15 март Елена Шекерлетова посланик на Република България в Република Австрия участва като специален гост на Срещата на дарителите от община Св. Якоб им Розентал, федерална провинция Каринтия. Поканата за участие към посланик Шекерлетова бе отправена от учредителя и управителя на фондация „Априлци – социални проекти“ Красимира Димова. На събитието присъстваха още ръководителят на Службата по трудовите и социалните въпроси на МТСП при Посолството д-р Тинка Троева, както и свещеник Юрий Бух – съучредител на Фондацията. В словото си посланик Елена Шекерлетова изрази дълбока благодарност към всички дарители и най-вече към учредителите на Фондацията. Подчертавайки значението на отговорността на всяка институция и всеки един служител за осигуряване на достоен живот на хората в Априлци и околността, посланик Шекерлетова изрази увереност, че с готовността си да се борят с безотговорността и бездушието, дарителите на фондация „Априлци – социални проекти“ окуражават хората и институциите в община Априлци да бъдат активни в усилията си за осигуряване на заетост и подобряване качеството на живота. Посланик Шекерлетова подчерта, че с благотворителната си дейност дарителите от Каринтия, с неизчерпаемата си енергия, добронамереност и почтеност, са помогнали на младото поколение и възрастните хора в общината. Според посланикът техните действия са допринесли за активното включване на местното население в благотворителна дейност занапред. Тя увери участниците в срещата в подкрепата на посолството на Република България и готовността за сътрудничество и за в бъдеще. Представяйки дейността на Фондацията през последната година, Красимира Димова отбеляза, че наред с трудностите, тя е била изпълнена с радост за получилите даренията и с благодарност за дарителите. С дарените средства е извършен ремонт на цялата сграда на Дома за стари хора в Априлци. Бе отбелязано и успешното приключване на проекта „Ти не си сам“, включващ откриването и функционирането на Дневен център за хронично болни и хора с увреждания. През 2014 г. в основното училище „Васил Левски“ в Априлци е била създадена първата доброволна пожарникарска група, за която са осигурени противопожарен автомобил и оборудване. Фондацията допринася и за задълбочаване на партньорството между Гимназията по икономика в Св. Петър и Гимназията по туризъм в Априлци. Гостите на Срещата бяха впечатлени от изпълненията на родопски народни песни от словенската певица Звездана Новакович, специализирала народно пеене в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив. Източник http://www.mfa.bg/

За първи път в град Априлци на 23 май 2015г ще се проведе велосъстезание  Байканджиите по пътеките на Балканджиите в дисциплината крос-кънтри - колоездене от точка до точка или по точно определено трасе, което включва изкачвания и спускания по различни терени.

За поредна година в град Априлци на 22 март 2015г ще се отбележи Първия ден от пролетта и Деня на овощаря, който традиционно се чества в квартал Острец .

На 28 февруари 2015 година от 10:30 часа в местността „Маринска" в квартал „Видима" на град Априлци ще бъде отбелязан Тодоровден.

Днес 1 НОЕМВРИ 2012 Г. в град Априлци ще бъде отбелязана 200-годишнината на  ОУ „Васил Левски”. Училището в будното балканско селище се създава през 1812 г. В края на тогавашната руско-турска война двама монаси – Геронти и Доротей, се отделят от войската и идват в Ново село (сега част от град Априлци). Геронти се заема с богослужението, а Доротей – с просветното дело. Под тяхно ръководство се построява и първата учебна сграда, наричат я „метоха” – по късно там е построен и девическият манастир „Св. Троица” .

Народно читалище "Просвета 1927" кв. Видима  град Априлци организира концерт на 26.10.2012г. от 19.00ч.  по случай 85 години НЧ "Просвета - 1927 " и Димитровден. Участват:

• ЖПГ и танцова формация” Видима” при НЧ „Просвета -1927”
• ДФГ „Априлски звънчета” – ОУ „ Васил Левски”
• ДФГ „ Балкански букет” - ОУ „ Васил Левски”
• Самодейци от с. Врабево
• Народната певица ЛЮБКА РОНДОВА

Областният информационен център- Ловеч ще проведе на 11 септември 2012г. от 10.00 часа в хотел Център в град Априлци информационна среща за предоставяне на актуална информация за възможностите за кандидатстване с проекти по оперативните програми.

Народно читалище Просвета кв.Видима град Априлци организира на 31 юли (вторник) от 19.00 ч. Среща- разговор за живота и делото на писателя Николай Хайтов с дъщеря му Елена Хайтова и Никола Гигов по повод 10 годишнината от смъртта му. По негови сценарии са създадени филмите "Козият рог", "Мъжки времена" и "Капитан Петко войвода", а едно от най-известните му произведия са "Дивите разкази".

На 28 и 29 юли 2012 г. от 10.00 часа на площада пред Народно читалище „Светлина-1895г.” в град Априлци , област Ловеч ще се проведе XII-тото издание на фолклорен събор „Искри от миналото – Априлци 2012”.

Киряк и Юлита- празник за плодородие и берекет се организира всяка година в кв .Острец , град Априлци от НЧ "Бъдеще 1894" .

Галерия "Априлци" при  НЧ "Светлина-1895г." - град Априлци Ви кани на  "ПРАЗНИК НА ИЗКУСТВАТА" - живопис, художествени занаяти, поезия и музика на 8 юли 2012 г. (неделя) от 10 часа в залата на галерията.

Школа по български народни хора отваря врати  в град Априлци.  Занятията ще се провеждат всеки петък през юли и август от 19 часа в учлищния стол на ОУ "Васил Левски" кв. Център. Групата стартира на 06.07.2012г. и ще се води от хореограф Маргарита Атанасова, която е  хореограф на Общински фолклорен ансамбъл (ОФА) “ЛОВЕЧ”.

<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Следваща > Край >>
Страница 1 от 9
Априлци.net