Априлци се намира в слънчева котловина на Стара планина

Черги

Оценете статията
(0 оценки)
Вляво- черга на облаци, вдясно килемена черга  на ножовена ножове Вляво- черга на облаци, вдясно килемена черга на ножовена ножове

Линиарните и килимените черги със своята симетрия и чувство за ритъм придават уют на балканджийския  дом. Специфичният колорит е дело на сръчните ръце на жените от Новоселската котловина, сега град Априлци. Той е постигнат чрез умело съчетаване на цветове и мотиви.

Основен материал за изработването на черги в Троян е вълната. Най-старите от тях са тъкани в естествения й цвят. Украсяват се чрез редуване на бяла, сива и черна прежда. Този вид черги носят названието „зунчени". Първите бои, които се използват, са на растителна основа и всяка домакиня ги приготвя сама.

Основните цветове на шарените черги са червено, черно/зелено и жълто. Характерни за региона са т.нар. черги „на облаци" - разновидност на линиарните.

Килимените чергите „на ножове" се тъкат в късана техника, а названието им идва от основния мотив - вписани един в друг разноцветни ромбове. Декоративният им ефект и въздействие се получават от съчетаването на цветовете и техниката на изработка.

Още в категорията: Китеници »
Априлци.net