Априлци се намира в слънчева котловина на Стара планина

Тъкачество

Линиарните и килимените черги със своята симетрия и чувство за ритъм придават уют на балканджийския  дом. Специфичният колорит е дело на сръчните ръце на жените от Новоселската котловина, сега град Априлци. Той е постигнат чрез умело съчетаване на цветове и мотиви.

Основен материал за изработването на черги в Троян е вълната. Най-старите от тях са тъкани в естествения й цвят. Украсяват се чрез редуване на бяла, сива и черна прежда. Този вид черги носят названието „зунчени". Първите бои, които се използват, са на растителна основа и всяка домакиня ги приготвя сама.

Основните цветове на шарените черги са червено, черно/зелено и жълто. Характерни за региона са т.нар. черги „на облаци" - разновидност на линиарните.

Килимените чергите „на ножове" се тъкат в късана техника, а названието им идва от основния мотив - вписани един в друг разноцветни ромбове. Декоративният им ефект и въздействие се получават от съчетаването на цветовете и техниката на изработка.

В миналото на град Априлци, във всяка къща е имало тъкачен стан и това е занаят, който се предава от майка на дъщеря, от баба на внучка. Освен за облеклото на семейството, сръчните ръце на домакинята се грижат и за тъкането на декоративните тъканите, които придават уют на балканджийския дом. Тъкачеството е било развито, защото животновъдството е било основен поминък.

Песните на хурките и чекръците са се отразили в живописните килими излезли изпод ръцете на работливите жени от Новоселската котловина.Тъканите са изцяло от овча вълна. Всяко звено от обработката се прави ръчно – стригане, пране, чепкане, предене в дългите зимни нощи, боядисване и тъкане. Най-често използваните материали за боядисване на тъканите са естествени багрила с растителен, животински или неорганичен произход. Доброто познание на багрилните свойства на местните растения – корени, стъбла, цветове, листа и кора, както и самата технология (времето, през което се берат, изсушаване и оцветяване), дават живот на тъканите.


Съществено място сред декоративните тъкани заемат пешкирите (кърпите). Тяхната функция е много разнообразна. Използват се както в ежедневието, така и в обредната  система. При изработката и украсата на пешкирите всяка жена влага усета си за краcoma и изящество. Материалът, от който се тъкат е памук и по-рядко лен. Според техническото изпълнение, орнаментирането и функционалното им предназначение те се делят на даровни и всекидневни. Кърпите за всекидневна употреба се украсяват с цветни линиарни прешарвания. Обредните, които се използват в сватбените ритуали, са с богата декоративна орнаментика. Декорацията никога не е самоцелна, а майсторката я съобразява винаги с практическото предназначение на тъканта. Техниките, които се използват при тъкането на пешкири, са лита, бабчена и наводка.

Месалите са тъкани от вълна и памук. Използват се за покриване и носене на хляб. Освен в домакинството те се използват и в обредната система. В месал се завива хлябът, когато се отива в църквата на сватба, на кръщавка, откъдето идва названието му - „църковен месал".

Памучните месали се наричат трапезници, защото се застилат на трапезата при сватби, кръщавки и други празници.

Украсата се състои от цветни ивици в червено, черно, зелено, жълто, оранж, синьо, които се редуват в хармонични съчетания, комбинирани с геометрични мотиви.


Съществена част от уредбата на балканджийския дом са възглавниците, които освен за спане се използват и като украса. Основният материал, от който се тъкат, е вълна, по-късно и памук. Голямото разнообразие на модели се дължи на различната техника на изработване и на богата орнаментика. Мотивите за украса са взети от природата - растителни и животински: клонки, цветя, пилета, или от домакинството: бардучета и ибрици. Друг вид украса са линиарни цветни прешарвания.

Априлци.net