Априлци се намира в слънчева котловина на Стара планина

Снимки от Априлци


априлци-5
Снимки от...
априлци-5...

туристически гид, забележителности и новини

Девически манастир "Света Троица" в квартал "Ново село" на град Априлци. Основан е през 1830 г. като семеен манастир.

На 6 км от град Априлци в посока град Габрово се намира село Кръвеник център на Априлското въстание през 1876г.

Църквата Свети Никола. Тя е построена върху основите на старата, еднокорабна и бекуполна църква. По време на Априлското въстание тя била опожарена, а през 1913 г. земетресение унищожило стените й. През 1913 и 1914 г. хората от селото решили да построят нова църква. И до днес Свети Никола се издига на най- високото място в Кръвеник и впечатлява с внушителния си вид. Църквата е каменна, с два купола. Иконите на олтара са дело на майстор от Ново село /сега квартал на град Априлци/. Храмовият празник и празника на село Кръвеник е на 9 май.


Храм-Паметникът “Св. вмчк. Георги Победоносец” е построен в памет на загиналите в Априлското въстание през 1876 г. /2-11 май/ 142 въстанници. Храмът е построен с държавни средства по изричното настояване на Радион Йосифов поборник и въстанник, със съдействието на кмета Георги Тодоров Бояджиев, свещ. Петко поп Петров Барбалов, хаджи Михо Радев, Георги поп Петров Горненски и цялата общественост на с. Ново село. Правителството на Стефан Стамболов /1887-1895 г./ отпуска 15000 златни лева за строежа на храма, който започва през 1895 г.

На 6 км от град Априлци в посока град Габрово се намира село Кръвеник център на Априлското въстание през 1876г.

На 5 ноември 1961 година в къщата на свещ.  Иван Пенков се открива музейна експозиция на априлци и героичното минало на Кръвеник. На къщата музей се поставя надпис "В тази къща през 1876 година положиха клетва ръководителите на Априлското въстание в село Кръвеник".

Етнографската експозиция на къщата музей разполага с голям брой експонати, свързани с бита и културата на населението в с. Кръвеник.

Основната идея на музейната сбирка е да съхрани за поколенията миналото на село Кръвеник, да се поддържа патриотичния дух на българина, защото ако не тачим миналото, нямаме право на поглед към бъдещето.

За контакти 0884 888 711; 067302 210; 067302 230;


Гробищната църква "Света Петка Параскева" в кв. Ново село град Априлци е паметник на културата с национално значение. Построяването на църквата се отнася към епохата на ранното Възраждане, някъде около 1814 г. Тя е част от типичен църковно - училищен Възрожденски комплекс. Храмът е напълно вкопан в земята. Според проучванията на Иван Марангозов църквата е преустройвана два пъти през 1845 и 1930 година. В момента тя е покрита с бетонна плоча, а вътрешните и стени са измазани.

Внушителен със своя размер от 34 м, вижда се отдалече, както през деня, когато слънцето се отрзаява в него, така и през нощта , когато свети над целят град.  По случай 130-годишнината от Априлското въстание и 30-годишнината откакто Априлци е обявен за град и в памет на загиналите за свободата на България -Стефан Вълев -местен бизнесмен изгражда  величествен кръст на един от хълмовете на град Априлци .

Намира се в гр. Троян на 25км от гр. Априлци .Сградата е реставриран турски конак, построен през 1868г. от троянския майстор Тотю Михов за нуждите на турската администрация след обявяването на Троян за град.

И преди десетелетия и в наши дни в Дебневския боаз един надпис на паметник напомня за мащабите на сраженията на 4, 7 и 10 май : "Въ паметъ на на падналите 142 человека въ сраъжението противъ турците въ Новоселското въстание от 1 до 9 май 1876г.".
Този паметник е най - стария - строен е през 1885г. от Матьо Радил - участник във въстанието, отличил се като добър стрелец в сражението на 7 май. Паметникът е от обикновен камък , четирестенна пирамида с кръст на върха.

Архитектурният резерват Старо Стефаново (на 5км от град Априлци) е с над 100 паметника на културата от началото и средата на XIX в. . Исторически е доказан старобългарският му произход (едно от най - старите в областта селища).

Църквата "Архангел Михаил" в село Скандалото - построена 1870г. Намира се на 5 км. от град Априлци.
Отличава се с оригинални стенописи, интересни каменни фигури по външната стена на църквата. Вътрешно църквата е с формата на трикорабна базилика, а от вън има рядко срещаните каменни барелефи.

В една от днешните махали на село Гумощник, през 1839 г. е построена много голяма за времето си църква наречена  "Св.Николай Летни” . Днес тя е обявена за паметник на културата.

На 09 май 1876 година идвайки от Кръвеник башибозушка орда влиза в Ново село /квартал на Априлци /. Защитник на Източната му част е Кольо Тодоров Матеев - оръжейника на въстанието. След сражение с турците е уловен и закаран на местността Тотина Поляна - извън Зла река, където този Новоселски балканджи Йово е рязан къс по къс. На мястото, където е текла кръвта му, днес шуми чешма с два релефа - централен с образа на мъченика Кольо Тодоров Матеев и друг - с две изображения на лъв. Релефите са придружени от текст: "Кольо Т. Матеев Ковача - майстор оръжейник. Съсечен тук от турците на 09 май 1876г." . Склуптурът Дочо Терзиев, по чийто проект са изработени релефите е изобразил непобедимият балканджия като мъжествен българин. Чешмата - паметник е построена в чест на 90 годишнината от Новоселското въстание от Петко Нецолов.

Троянски манастир "Успение Богородично" е възникнал в началото на XVII век. и се намира на около 20км. от град Априлци и на около 10км източно от град Троян, в село Орешак.

В центъра на Зла река град Априлци по повод на 90 годишнината от епопята под Марагидик е създадена чешма - паметник с кратък информационен надпис: "В памет на Марин Сяров - деен въстанник - куриер 1876". Надписът е прекалено лаконичен: Марин Сяров е и член на Новоселския революционен комитет, снабдител на Новоселци с барут, смъртната му присъда, издадена от Търновският извънреден съд била заменена с 15 годишна каторга на остров Кипър.

     Природонаучен музей в с. Черни осъм. Намира се на  4км. от Троянския манастир. Идеята на  музея е да отрази фауната на Централна Стара планина.

Най- добрата мономентална украса на село Велчово община Априлци, днес е паметника на Велчо Ночев - Страшилището на Османлийте, Закрилника на бедното население, защитника на Каменна лъка по време на въстанието, непогрешимият стрелец, обесен на 2 юли 1876г. на площада в град Севлиево. Паметникът, проектиран от склуптура Дочо Терзиев и изпълнен в бял камък от Петко Нецолов от Царевец, Врачанско е с внушителни размери - израз на народното усещане за героя. Мъжественият му силует великолепно се откроява на фона на Балкана - негов най-естесвен декор. Склуптурата на Велчо Ночев е открита на 11.05.1969г. Инициатори на създаването на паметника са ОНС Ловеч и ОНС Велчево.

Батошевският мъжки манастир е основан през 1250г. от българския патриарх и се намира на левия бряг на р. Росица високо в Севлиевския Балкан сред гъста, девствена гора. Намира се на 20км южно от град Севлиево и на20км от град Априлци. През 1876 година манастирът бил опожарен, но не дълго след Освобождението от турско робство отново бил възстановен.

На 11 май 1876 г. в подножието на Марагидик на местността Бунарят става последното сражение от Новоселското въстание между башибозуци и черкези и новоселци и габровци. В сражението продължило почти целия ден, паднали убити четирима от четата на Дюстабанов и няколко душ новоселци. Войводата бил тежко ранен в ръката.

На 3, 6 и 9 май на Граднишкия боаз се водят сражения между настъпващият под предводителството на Саадулах ефенди. башибозук и въстаналите кръвеничани, остречани и новоселци/ главно от Черни Връх - местност на Априлци, една от най населените по онова време/.  Поради изгодно заетите позиции жертвите от страна на въстаниците са малобройни.
За да се увековечи паметта на загиналите и за да се напомня на идните поколения на подвига на дедите им , през 1900г по инициатива и със средства на Кольо Драгиев - Джумака от Кръвеник се издига скромен паметник. В изграждането му със свой средства участвува и Димо Цвятков - също от Кръвеник.

В центъра на Ново село на град Априлци, където на 2 май 1876г. се взема решение за обявяване на въстанието, и където пропукват първите пушки срещу пет вековната робия, послучай 90- годишния му юбилей е била построена чешма паметник. Тя е направена от Петко Нецолов от врачанско. Надписа отпред на чешмата гласи: "Тук на 2 май 1876г. бе обявено въстанието против турско иго". Отдясно е записана клетвата на Новоселските въстанници.
От лявата страна са имената на революционния комитет: Нанко Ц. Пачников, Аврам Драганов, Кольо Ц. Пачников, Стефан Вълков, Драгньо Стойчев, Вълко Йонков.

Построен е през 1927 година от инициативен комитет в чест на убитите и загинали войници от село Острец /сега квартал на град Априлци / във войните за национално освобождение 1912 - 1918 год. Паметникът първоначално е бил на центъра на Острец , пред читалището, но в последствие се налага неговото преместване. На него са изписани всички имена загиналите през този период. Изработен е от местните майстори каменоделци Тодор Петков Балабурски и синът му Съби Балабурски.

Иван Марангозов е бил летописец на Новоселското въстание. Роден е  през 1875 г. в Ново село- сега квартал на град Априлци , бивш дългогодишен учител и лесничей, и добър общественик.

"Не чувствам себе си в сила да опиша делата на борците в оная краска, която те заслужават; но предвид, че няма писано за тях почти нищо, макар 25 години вече се минаха от това славно за нас време, аз рекох да събера поне фактите и ги изложа тъй, както са се явявали. Като учител в Ново село седем години имах възможност да събера фактите и разпозная истините от хвалбите. В това отношение ме улесняваха още повече срещите с останалите живи поборници от селата Батошево, Столът, Кръвеник и Ново село във време на техните дружествени заседания".

1903г. Иван Марангозов към предговор "Новоселското въстание"

Паметник в чест на убитите и загинали от Видима във войните за Национално освобождение и обединение.

Полковият знаменосец на 34-ти пехотен Троянски полк фелдфебел Иван Ковашки е пълен кавалер на Войнишкия кръст „За храброст“. Впоследствие той става свещеник в Априлци. Спомените на отец Иван Ковашки са ценен извор , който представлява панорама на цялостния живот от 1907 до 1965 година.

Паметникът е построен по случай 100 години от Новоселско въстание и обявяването на Априлци за град.

Ударете два диагонала върху картата на България - там, където се срещат линиите им - там, е моят роден край...Там, дето водата е най-сладка, небето най-синьо, дето въздуха най-опива, там, дето небе и планина в най-чудна среща се срещат-там е моят роден край”.

Паметна плоча в знак на признателност на хората от АЕЦ Козлодуй, на населението от Априлци и други краища на страната в памет на професор Марко Семов, оставил ни не само многото написани от него книги, а и защитил една патриотична позиция за запазването на енергийните мощности на първата атомна електроцентрала в България.

На 6 км от град Априлци в посока град Габрово се намира село Кръвеник център на Априлското въстание през 1876г.

Роден към 1822 година в махала Стар Кръвеник. Женен за  Божа Димова, която го дарява с две дъщери и един син Христо Филев. Чрез труд и търговия Фильо се замогва и добива уважението на съселяните си , които го избират за махлебашия и в продължение на 30 години за "Чорбаджия - мухтар" - селски кмет. Под негови грижи селото се оформя като център на околните махали, изгражда се училищна сграда и каменна църква "Св. Николай ",

На това място в махала Боголонта в кв. Острец на град Априлци през периода октомври  - декември 1877 година по време на Руско - Турската Освободителна война е прибивавала руска военна част под командването на поручик Александровски за проучване и охрана на Русалийския проход.

На 6 км от град Априлци в посока град Габрово се намира село Кръвеник център на Априлското въстание през 1876г.

Връх "Бабан" е мемориално място където ежегодишно се отдава почит на загиналите за свободата и освобождението на България от Турско робство. Признателния български народ е изградил мемориален паметник в който са описани имената на част от героите заслужаващи да бъдат помнени от поколенията. На самият връх през далечната 1876г. на 14 май общонародното събрание начело с Дядо Фильо Радев, Христо Филев, Йонко Карагьозов, Данчо Фезчиев и др. провъзгласяват Априлското въстание . Цели девет дни героичното население на с.Кръвеник се бори с ордите на Османския поробител и удържа на техния щурм. Паметникът е построен на 14 май 1956 с голямо уважение и признание към загиналите.

През последните години стана традиция точно на това място да се провежда общонационален събор на народното творчество и надпяване.

 

На 6 км от град Априлци в посока град Габрово се намира село Кръвеник център на Априлското въстание през 1876г.

Този паметник е в чест на загиналите в Априлското въстание от 1 - 16 май 1876 г . Намира се на центъра на село Кръвеник.

Априлци.net